2013. I-VI
 

Vitnyéd
Gergely Ferenc

A mester otthona egybeépült az iskolával. Az egész ház L alakú volt. Az L talpa (a tantermek) nézett a bécsi útra, pontosabban az út és az iskolaépület közötti térszerű sávra, amelyen a templom is magasodott. A hosszabbik rész, a mester lakása, így az általunk használt helyiség is egy lapos térségre nyílt, amelynek bal oldalán házsor húzódott, szemben pedig egy kis patak és tavacskák tették változatossá a tájat. Az L alakú épületnek belső udvara is volt, valamint egy nyújtott téglalap alakú kertje, gazdasági épületekkel. Az iskolától, tehát az egész épület főbejáratától balra — amennyiben szemben álltunk az iskola kapujával — a paplak állt. A két épület kertjét alacsony tégla-, majd drótkerítés választotta el. A faluból kifelé, Bécs irányába haladva, bal kéz felől a temető, egy magas jegenyesor, jobbra pedig nagy kiterjedésű erdő terpeszkedett, az Esterházy-uradalom része. A falutól nem messze terült el a Csermajor, ahová a magyar hadsereg központi javítóműhelye települt.
E leírás a későbbi történések térbeli elhelyezésének megkönnyítése érdekében szükséges. Becserkészésükre új, falusi pajtásaim, s néhány, ugyancsak menekült társam segítségével, fokozatosan került sor. Mindennapjaink társa egy apró, sürgő-forgó, cserfes nyelvű, tájszólásban perlekedő házvezetőnő, Örzse néni volt, valamint egy zsemlyeszínű vizsla, amelyet játékossága miatt hívtunk „böszme” Kasztornak.
A gyermek, a serdülő, akárhol is él, elsősorban játszani szeret, kíváncsi, s egyre többet foglalkoztatják a lányok, kívánja társaságukat. Talán ezért nem okozott gondot a barátkozás. Vitnyéden a váci műmézes, pritaminos, szójakolbászos, „műrostos” világhoz képest paradicsomi állapotok uralkodtak. Bár a lakosság szegényen élt, még nem fosztották ki a szemben álló hadseregek katonái. Pontosan nem tudom, meddig, talán 1945 januárjáig kaptuk apám tanítói illetményét, ezért nem kellett eladogatnunk a magunkkal cipelt értékeinket, s tudtunk vásárolni a jószívű, többnyire segítőkész szomszédoktól, főként tejtermékeket. Túlzás nélkül mondhatom, ilyen jó napi ellátásom sem előtte, sem utána nem volt! Édesanyám sürgölődhetett a konyhában, én pedig az iskolai szorongásoktól is mentesülvén — többször megállapították ezt szüleim — híztam, erősödtem.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969