2013. I-VI
 

A rádiózás története
Szigethy Emma

Noha a mai napig vita folyik arról, hogy a rádiót mint technikai eszközt ki találta föl, az minden kétséget kizáró tény, hogy a műsort Puskás Tivadar Telefonhírmondójával valósították meg első ízben. A Telefonhírmondó szórakoztató és információs műsorral 1993. február 15-én indult Budapesten. A szerkesztőség a Magyar utca 6-ban működött, négy szerkesztővel és mintegy száz munkatárssal. A Telefonhírmondó kezdetben csak híreket és gazdasági információkat közölt, de igen hamar bővítette választékát kulturális és művészeti műsorokkal is. A médiatörténettel foglalkozóknak feltűnhet, hogy a honi hatalom már ezt megelőzően öt esztendővel törvényt alkotott: a magyarországi 1888. évi 31. tc. kimondja, hogy a villamosság útján való írás-, hír-, kép- és hangközvetítés állami monopólium.
Az éterbe sugárzott műsorszóró rádiózás feltalálója Reginald Aubrey Fessenden, akit elkápráztatott a drót nélküli távíró elve, és még gyerekkorában ott volt Bell azon előadásán, amelyen a Bell a telefont mutatta be. 1906 karácsonyának estéjén közvetítette az első rádióadást a massachusettsi Brant Rock állomásról. A tengeri hajók hallották ezt a közvetítést, amelyben Fessenden az O Holy Night című zeneszámot játszotta hegedűn, majd a Bibliából olvasott fel.
Más források szerint Nathan B. Stubblefield volt a műsorszórás feltalálója; Stubblefield továbbított először hangot rádión, egy kentucky-i kisváros (szülővárosa), Murray főterén. 1902. január 1-jén Murrayban ezer ember előtt demonstrálta találmányát.
Ha e kezdeti és rendszertelen kísérletektől eltekintünk, a rendszeres műsorszórás a legtöbb európai országban és az Egyesült Államokban a múlt század húszas éveiben indult meg.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969