2013. I-VI
 

Nemi szerepek és olvasási szokások
Schlemmer Éva

Manapság olyan társadalmi közegben élünk, amely ragaszkodik ahhoz, hogy egyformák vagyunk. Azok, akik tagadják azt a gondolatot, miszerint biológiai természetünk hatással van viselkedésünkre, ezt gyakran a legjobb szándéktól vezérelve teszik: a nemek szerinti előítéletek ellen harcolnak. Ugyanakkor összezavarják az egyenlő és az egyforma fogalmát, holott ezek merőben mást jelentenek: a férfiak és a nők egyenlőségének kérdése jogi, politikai és morális kérdés, a közöttük levő lényegi különbség azonban tudományos természetű. Orvosi, pszichológiai és szociológiai kutatások mind egy irányba mutatnak: nem alkalmazhatjuk az azonosság elvét, a férfiak és a nők nem egyformák.


(A modern agykutatás eredményei ) A XX. századi gondolkodásmód szerint agyunk tiszta lap, amikor megszületünk, s magatartásunkat és választásainkat szüleink, tanáraink és környezetünk diktálja. Az újabb kutatások eredményei viszont azt támasztják alá, hogy preferenciánkért és viselkedésünkért jórészt hormonjaink és agyunk beidegződése felelős. Sokkal inkább biológiai jellegünk termékei vagyunk tehát, mint társadalmi sztereotípiák áldozatai.
Günther Dorner német kutató, a társadalomtudományok egyik vezető szaktekintélye az elsők között fektette le azt az elméletet, miszerint szexuális önazonosságunk a fogantatás utáni hatodik-nyolcadik hét körül alakul ki. Kutatásai során arra az eredményre jutott, hogy ha a magzat genetikailag fiú, akkor speciális sejteket alakít ki, amelyek nagy mennyiségű férfihormont, főleg tesztoszteront küldenek szét a testben. Ezek alakítják ki a férfi nemi szerveket, s programozzák be az agyat a férfiakra jellemző vonásokkal és viselkedésformákkal.
Ha viszont a magzat lány, szervezetében kevés vagy teljesen hiányzik a férfihormon, így testében női nemi szervek alakulnak ki, s az agy sablonja is női marad. Az agyat ezek után a női hormonok tovább alakítják, s „fészekőrző” tulajdonságokat fejlesztenek ki benne, köztük a verbális és a nem verbális jelek lefordítására alkalmas központokat. Amikor a kislány megszületik, nemi jellege női lesz, s női beidegzésű agya következtében nőiesen is viselkedik. Olykor (az esetek 10%-ában) véletlenül mégis előfordul, hogy a lánymagzat nagy mennyiségű férfihormont kap, s ennek eredményeként a kislány kisebb vagy nagyobb mértékben férfiaggyal születik. Ugyanígy előfordulhat az is, hogy az örökletesen fiútestben szerkezetileg és gondolkodásilag elsősorban női agyú baba születik.
A nő és a férfi más-más evolúciós fejlődés végterméke, s ezt a munkamegosztás kényszere hozta magával. Míg a férfi vadászott, a nő gyűjtögetett. A férfi megvédte a családot, a nő gyermekeket nevelt. Ennek következtében testük és agyuk merőben másképp fejlődött.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969