2013. I-VI
 

A terrorizmus szelleme

Leick: — Ön „abszolút esemény”-ként írta le a szeptember 11-én New York-i és washingtoni célpontok ellen intézett terrortámadásokat. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy elviselhetetlen hegemón túlerejével ébreszti fel másokban elpusztításának az ellenállhatatlan vágyát. Minthogy a tálibok afganisztáni uralma összeomlott, Bin Laden pedig nem több üldözött szökevénynél, nem kellene véleményét módosítania?
Baudrillard: — Semmit sem dicsőítettem, senkit sem vádoltam és nem igazoltam. A hírvivőt nem szabad összetéveszteni az általa hozott értesüléssel. Én egy folyamat elemzésére törekszem, mégpedig a globalizálódáséra, amely a korlátlan térhódításával megteremti saját elpusztításának előfeltételeit.
— Nem téveszti ezzel szem elől azt a tényt, hogy a terrortámadásokért azonosítható bűnözők és terroristák felelősek?
— Természetesen vannak cselekvő személyek, de a terrorizmus szelleme és a pánik sokkal kiterjedtebb. Az amerikaiak háborúja egy látható célpontra összpontosul, amelyet szét szeretnének zúzni. Csakhogy a szeptember 11-én történtek szimbolikus jelentőségét nem lehet ily módon eltörölni. Az Afganisztánra hulló bombák elégtelen pótcselekvésnek minősülnek.
— Az Egyesült Államok mindenesetre barbár elnyomásnak vetett végett, s az afgán nép számára megteremtette az újrakezdés lehetőségét. Legalábbis így látja az ön kollégája, Bernard-Henri Lévy.
— Én nem látom annyira egyértelműnek a helyzetet. Tőlem idegen Lévy diadalittassága. Ő úgy éljenzi a B-52-es bombázó repülőgépeket, mintha a világszellem eszközei lennének.
— Nem létezik igazságos háború?
— Nem, hiszen túl sok ambivalenciával kell szembesülni. A háborúkat gyakran kezdeményezik igazságra törve, a hivatalos indoklás legalábbis mindig ez. De még ha igazolni lehet is a háborút, s a legjobb szándékkal vívják is meg, rendszerint akkor sem úgy ér véget, ahogy azt a kezdeményezői elképzelik.
— Az amerikaiak vitathatatlan eredményeket értek el. Most számos afgán remélheti sorsának jobbra fordulását.
— Várja ki a végét. Még korántsem tette le valamennyi afgán nő a fátylát. A seria ugyancsak érvényben van. A tálibok rezsimjét kétségtelenül szétzúzták, de az al-Kaida terrorszervezet nemzetközi hálózata továbbra is létezik. Bin Laden pedig szőrén-szálán eltűnt, legyen akár élő, akár halott. Ez mitikus hatalmat kölcsönöz neki, életnagyságot meghaladó az alakja emiatt.
— Csak akkor fognak győzni az amerikaiak, ha Bin Ladent vagy a holttestét bemutatják a televízióban?
— Az ilyesmi kétes látványosság lenne, s még akkor is megmaradna neki a mártír szerepe. Ha közszemlére tennék, az nem fosztaná meg feltétlenül a bűverejétől. Több forog kockán valamely terület és lakosság ellenőrzésénél, vagy egy felforgató szervezet kikapcsolásánál. E vállalkozás szinte már metafizikai dimenziójú.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969