2013. I-VI
 

A globális káosz, avagy a civilizációs államok kora
Ankerl Géza

Ugyanakkor honfitársunk, Soros György óriási vagyont halmoz fel nevetségesen rövid idő alatt, naponta egybillió dollárt váltva át kedve és pillanatnyi érdeke szerint egyik nemzeti pénznemből a másikba, megrendítve egész régiók, földrészek stabilitását, s válságot zúdítva számos országra.
Az amerikai „mintagazdaság”-on belül az energiatermelő óriáskonglomerátum, az Enron vezetői, összejátszva az őket ellenőrző világhírű hiteles könyvvizsgáló, az Arthur Andersen-cég felelőseivel — és az általuk pénzelt politikusok szemhunyásával — egy adóparadicsomba kimenekített fiókvállalat révén üzérkedéssel meggazdagodnak, a tőkebefektetésben hívő kisemberek és a cég munkavállalói nyugdíjalapjának kárára. Ezután a céget a világtörténelem legnagyobb csődjébe juttatják. A dereguláló amerikai törvénykezés folytán pedig mindez alig-alig ítélhető majd el bíróságilag is.
Az ilyen jellegű híreket könnyű lenne szaporítani. A jogállamok tekintélyét, befolyását és a határt szabó hatalmát leépítő thatcheri–reagani globalizmus megnyitotta az utat a tőke nyaklótlan, jogilag ellenőrizetlen vándorlása előtt. Ez a szabad vásár, ez a határtalan, megkülönböztetés nélküli interkontinentális tőke- és emberáramlás ma a közbiztonság és garancia nélküli krízisterületeket járványszerűen kiterjeszti egész országokra, országrészekre vagy kultúrvárosok negyedeire, olyan helyekre, ahol eluralkodik a törvénytelenség. Ez a globális káosz előhírnöke.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969