2013. I-VI
 

Döntő csata az olimpiai doppingháborúban?

Az elmúlt év számos esetben bizonyította a doppingolás elterjedtségét. Nyilvánvalóan egy edző küldött 2003 júniusában egy addig ismeretlen szteroiddal (tetrahidrogesztrinonnal) teli ampullát az Amerikai Doppingellenes Hivatalnak, s az ennek nyomán sürgősen kidolgozott tesztvizsgálatok arra derítettek fényt, hogy e szert sokan szedték az amerikai élsportolók közül. E készítményt állítólag „táplálékkiegészítő"-ként gyártja a BALCO cég, amelynek vevőkörébe számos világklasszis tartozott, köztük Tim Montgomery, a százméteres síkfutás világbajnoka, Marion Jones, aki Sydneyben olimpiai bajnok lett ugyanezen a távon, Shane Mosley bokszvilágbajnok, valamint az Oakland Raiders amerikai futballcsapat több tagja.
Habár az érintett sportolók tagadták az említett szer használatát, egyiküket-másikukat már eltiltották sportáguk gyakorlásától, például Dwain Chamberst, az egyik legjobb brit vágtázót, míg Montgomeryre örökös eltiltás vár. Széles körű nyomozás után büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeztek több olyan személlyel szemben, aki kapcsolatban állt a BALCO céggel, többek között a vállalat vezetőjével, Victor Contéval szemben, aki ellen az a vád, hogy tiltott doppingszereket hozott forgalomba, s pénzmosásba keveredett. Sportolók büntetőjogi felelősségre vonására egyelőre még nem került sor. Conte egyik ügyvédje viszont arra tett célzást, hogy az athéni olimpián nem egy sportolókról derülhet ki, hogy szintén doppingolt, s védence késznek mutatkozik elárulni az érintettek nevét, ha vádalkura kerül sor.
A doppingszerek illegális használatának hosszú sora korántsem merül ki a BALCO céggel kapcsolatos esetekben. A csavart labdáiról híres Shane Warne ausztrál krikettjátékost egy évre eltiltották egy olyan gyógyszer szedése miatt, amely alkalmas a szteroidok használatának elfedésére. Ami pedig a labdarúgást illeti, Anglia legkiválóbb védőjátékosát, Rio Ferdinandót nyolc hónapra tiltották el azért, mert nem volt hajlandó részt venni a kötelező doppingvizsgálaton.
Egy másik brit sportoló, a teniszező Greg Rusedski ugyanakkor megúszta az eltiltást, holott a doppingvizsgálat eredménye szerint nandrolont szedett. Azzal védekezett: a Hivatásos Teniszezők Szövetségének (ATP) tisztségviselőitől kapta a tablettát, s nem volt tudomása arról, hogy szteoridot tartalmaz. Az ATP nyilvánvalóan hasonló okból kegyelmezett meg 2003-ban hét kevésbé ismert olyan teniszezőnek, aki lebukott a doppingvizsgálaton. Ugyancsak doppingbotrányok rázták meg a rögbi, a jégkorong, a tájékozódási futás, a hárompróba és több más sportág világát.
A kerékpársport sok olyan incidenssel szolgált, amely mérföldkőnek tekinthető a doppingolás történetében, gondoljunk csak arra azokra a versenyzőkre (Arthur Lintonra vagy Tom Simpsonra), akik sportesemény közben vesztették az életüket. Nemrég David Millar brit világbajnok is elismerte szteroidok szedését. A sportág hét ausztrál versenyzőjét pedig azzal vádolták meg, hogy az Ausztrál Sportintézet egyik helyiségében fecskendeztek be maguknak különböző doppingszereket. Még a Tour de France-on diadalmaskodó amerikai kerékpáros, Lance Armstrong is úgy kezdte az idei versenysorozatot, hogy perbe keveredett az L. A. Confidential című könyv szerzőivel, akik azt állították: "nem teljesen tisztán" érte el sporteredményeit. Armstrong erélyesen tagadta ezt az állítást, s 2000-ben tréfát is űzött a szerzőkből az egyik Nike-reklámban: „Min élek? A kerékpáromon, hat órán át naponta.”
Az utóbbi évek doppingbotrányai a rekordok könyvének gyakori átírását, valamint a becstelenül megszerzett érmek és trófeák visszaszolgáltatását eredményezték. A már említett David Millar kénytelen lesz visszaadni a világbajnokot megillető, szivárványszínekben pompázó trikót. Elképzelhető, hogy Michael Johnson amerikai futó is el fogja veszíteni az aranyérmét, mert a 4 x 400-as váltóbeli egyik csapattársát bűnösnek találták doppingolásban. Tragikomikus esetnek tekinthető, hogy Anasztazija Kapacsinszkaja orosz futónőnek vissza kellett adnia a kétszáz méteres fedett pályás számban megszerzett aranyérmét, mert megbukott a doppingteszten, ám ezzel egy időben átadták neki ugyanezen futószám előző évi aranyérmét, mert a vele szemben diadalmaskodó Kelli White futónőt eltiltották a versenyzéstől teljesítményfokozó szerek szedése miatt.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969