2013. I-VI
 

Ann Coulter, az ijesztő csoda

Mi jelenik meg az ön lelki szemei előtt, ha azt hallja, hogy konzervatív amerikai kommentátor? Egy középkorú férfi ingben és nyakkendőben, nemde? És mi jut eszébe akkor, ha azt hallja, hogy keményvonalas republikánus ideológus? Talán a nagyszájú Rush Limbaugh? Vagy netán egy Bibliát csapkodó, a poklok tüzével rémisztgető olyan televíziós prédikátor, mint Jerry Falwell? Esetleg egy Charlton Hestonhoz hasonlatos, pisztolyagyat simogató, golyót a szeme közé mentalitású cowboy? Aligha egy manhattani szőkeséget képzel el, aki randevúzási gondokkal küzd, akinek a velős megállapításaiban annyi a maró gúny, hogy a Manolo Blahnik-féle ifjoncok figyelmét is képesek eltéríteni a Szex és a város című szappanopera srácairól. Akiről a következőkben szó lesz, az Ann Coulter, aki egy személyben tárcaíró, tévésztár, sikerkönyvszerző és az ultrajobboldal hősnője, míg a liberális Amerika maradékának szemében botránykő.
Akár farmernadrágot és cowboycsizmát visel, mint mostanság, akár azon miniszoknyák valamelyikét, amelyekben az első televíziós fellépései alkalmával jelent meg, nemigen illik bele a buta fehér ember Michael Moore által összeállított panteonjába. Ráadásul akiket Moore megvet, azoknak Coulter tisztelettel adózik. Bálványozza George Bush elnököt, Dick Cheneyt és Donald Rumsfeldet. A republikánus pártban egyedül azt kifogásolja, hogy nem eléggé jobboldali. Az iraki háború fogyatékosságát pedig abban látja, hogy nem terjed ki mindazokra a muzulmán országokra, amelyek felkerültek Amerika célpontjainak listájára. Amint azt Coulter az egyik hírhedtté vált, 2001. szeptember 13-án megjelent cikkében megfogalmazta: „Meg kellene támadnunk az országaikat, meg kellene ölnünk a vezetőiket, s a lakosaikat át kellene térítenünk a kereszténységre.”
A nyomtatásban napvilágot látott vagy az amerikai kábeltelevíziós programok számtalan politikai műsorában expresszív módon kifejtett elgondolásai hozzájárultak a Coulter-jelenség létrejöttéhez. Hősnőnknek a Rágalom: liberális hazugságok az amerikai jobboldalról című könyve 2002 nyarán a sikerkönyvek listájának élén állt a tényirodalom kategóriában. Következő munkájának Árulás: liberális hitszegések a hidegháborútól a terrorizmus elleni háborúig címmel való megjelenése 2003 júniusára várható, s kiadója hasonló sikerre számít. Olvasói valószínűleg nem fognak csalatkozni. Coulter biztos forrásból tudja, hogy Bush elnök olvasta a Rágalom: liberális hazugságok az amerikai jobboldalról című könyvét, vagy legalábbis a kezében tartotta és ránézett. E könyv szerzője kapós áru az amerikai felolvasókörutak piacán, megtölti az egyetemi vitatársaságok termeit, az őt sztárrá avató konzervatívok táborában pedig rajongó hallgatóság előtt szaval.
Coulter büszke arra, hogy sikerrel bőszítette fel az amerikai liberálisokat, az általa sportból froclizott embereket. Ellenfelei külön weblapot hoztak létre anticoulter.com címmel, amelyen írások, fényképfelvételek és beszédtémák sokasága található, s olyan kérdés is olvasható, hogy: Coulter gonosz vagy csak buta? A becsmérlő minősítések közül csak a boszorkánykirálynőt, a konzervatív leszbikust, a szerencselovarnőt és a Ku Klux Coultert említjük meg. Eric Alterman, az amerikai baloldal egyik legélesebben fogalmazó publicistája nemrég jelentette meg könyvét, amely jórészt a Rágalom: liberális hazugságok az amerikai jobboldalról című könyvre ad választ. A könyv Milyen liberális médiák? címmel jelent meg, és szerzője külön honlapon foglalkozik az Ann Coulter által említett tények ellenőrzésével. Azt igyekszik kimutatni, hogy Coulter munkáiban nyüzsögnek a pontatlanságok, a ferdítések, sőt, a szemenszedett hazugságok. Amikor az egyik Wisconsinban megjelenő újság, az Oshkosh Northwestern című lap kísérletképpen három hasábot szentelt Coulter publicisztikájának, hogy kipuhatolja, mit tartanak felőle az olvasók, azt kellett tapasztalnia, hogy Coulter kapcsán több e-mail és telefonhívás érkezett, mint bármely más addig tesztelt publicista esetében. Az emberek vagy szeretik őt, vagy gyűlölik, középút nincs.


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969