A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és havi folyóirata, a Valóság a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával történelemtudományi, ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdet. A pályázók köre kötetlen. A pályázat célja, hogy a cikkírók saját kutatásaikat, illetve azok tudo­mányos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.

A pályázatot két témakörben lehet benyújtani:


1.) „Eucharisztikus Világkongresszus": a pályázók ebben a kategóriában A 1938. évi - Budapesten megrendezett - Eucharisztikus Világkongresszus történelmi, társadalmi, művészeti emlékezetét bemutató tudományos ismeretterjesztő tanulmányokkal. 

 2.) „Molnár Tamás": a pályázók ebben a kategóriában A 100 éve született magyar filozófus, Molnár Tamás munkásságát átfogóan, vagy munkásságának valamely területét, esetleg kapcsolódó területeit bemutató tudományos ismeretterjesztő tanulmányokkal. 

A pályázók a két témakör szerinti kategóriában a társadalomtudományokhoz kap­csolódó, figyelemfelkeltő, a széles nagyközönség számára írott, a Valóság stílusában készülő cikkel pályázhatnak. Egy pályázó több témakörben és több cikkel is pályázhat, illetve egy cikket több szerző is jegyezhet. A cikk terje­delme: 30–50 ezer n (szóközökkel). Ebbe beleértendő a (nem kötelező) jegyzetanyag leütésszáma is. A cikkekhez kép vagy ábra, táblázat, grafikon, egyéb illusztráció is csatolható.
Pályázni csak eredeti, máshol még nem közölt, illetve máshova közlésre be nem küldött cikkel lehet. A pályaműveket a Valóság szerkesztősége által felkért zsűri bírálja el. Mindkét kategória első három helyezettje díjazásban részesül. Az egyes helyezések megoszthatók. A pályamunkákat kizárólag elektronikus úton, e-mailen kérjük benyújtani. A képeket, illusztrációkat külön-külön kép fájlban kell elmenteni és csatolni, a szövegben csak az ábra helyét, címét kérjük feltüntetni. A szerkesztőség jogot formál arra, hogy mind a díjazott, mind a díjazásban nem részesült, de közlésre alkalmas cikkeket – a szerzőikkel egyeztetett szerkesztés után – megjelentessék. A pályázat beküldői a pályázaton való részvétellel egy­ben hozzájárulnak cikkük online közzétételéhez is a lap internetes felületén (http://www.valosagonline.hu).

 

Kérjük, hogy a pályázó a cikk végén tüntesse fel nevét, levélcímét, e-mail-címét, telefon­számát, valamint közzétételre szánt végzettségét/foglalkozását/titulusát, esetlegesen feltüntetni kívánt intézménye megnevezését! A pályázók cikkük beküldésével hozzájárulnak ezen adataik pályázattal kapcsolatos kezeléséhez.

A pályamunkákat a következő címre kérjük küldeni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A levél tárgyában tüntessék fel: „Valóság cikkpályázat" és a kategória nevét!

A pályázat beérkezéséről visszaigazoló e-mailt küldünk.

A pályázatok benyújtási határideje: 2021. április 6.

 

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdetett

a doktori tanulmányaikat határainkon belül, valamint külföldön jelenleg folytató, tudományos fokozattal még nem rendelkező fiatal kutatóknak.

A pályázatra három meghirdetett kategóriában összesen 38 pályamű érkezett be.

A díjazottak:

 

Élet és Tudomány kategória:

I. Lenkei Rita: Öntudat, ebgondolat (ELTE TTK Biológiai Tudományok Doktori Iskola, témavezető: Pongrácz Péter)

II. (megosztva)

Bozó László: Szibériai énekesmadarak vonulásának vizsgálata (ELTE TTK Biológiai Tudományok Doktori Iskola, témavezető: Csörgő Tibor és Török János) és

Segesdi Martin: Triász tengerek vadászai (ELTE TTK Földtudományi Doktori Iskola, témavezető: Ősi Attila)

III. Bugyi Fanni: Citromsavval a tüdőrák hatékony diagnosztikájáért (ELTE TTK Hevesy György Kémia Doktori Iskola, témavezető: Turiák Lilla és Drahos László)

 

Dicsérő oklevél:

Ferencz Valéria: Változókor, változó gondolkodás (SE Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola, témavezető: Tóth Miklós) és

Ujhegyi Nikolett: Stresszes varangyok (SZIE Állattenyésztés-tudományi Doktori Iskola, témavezető: Bókony Veronika)

 

Természet Világa kategória:

I. ( megosztva)

Kásler Andrea: Kétéltűek gyógykezelése (ELTE TTK Biológiai Doktori Iskola, témavezető: Hettyey Attila) és

Sugár Simon Nándor: A prosztatarák molekuláris mikroszkópon keresztül (SE Gyógyszertudományok Doktori Iskola, témavezető: Turiák Lilla)

II. Varga Zsófia: A peszticidek rejtett hatásai (ELTE TTK Biológia Doktori Iskola, témavezető: Tóth Zoltán)

III. Turai Péter István: A tervrajz nélküli örökítő anyag (SE Rácz Károly Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola, témavezető: Igaz Péter)

 

Valóság kategória:

I. (megosztva)

Potó Júlia: Néma szemtanúk (ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola, témavezető: Lénárt Tamás)

és Yilmaz-Mészáros Enikő: Raúl Zurita és a CADA művészeti csoport működése a chilei Pinochet-diktatúra alatt

(SZTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány Doktori Iskola, témavezető: Csikós Zsuzsanna és Kelemen Zoltán)

III. Karkusz Patrik Dániel: A teodícea problémája és hatása a francia felvilágosodás társadalomfilozófiájára (DE Humántudományok Doktori Iskola, témavezető: Bujalos István)

 

Valamennyi pályamunkát ezúton köszönnek meg a kiírók, a díjazottaknak gratulálunk!

 

Az 1958-ban alapított Valóság folyóirat fennállásának hatvanadik születésnapját egynapos konferenciával ünnepelte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a Magyar Művészeti Akadémia. A tanácskozáson a lap néhai főszerkesztőjéről, Tőkéczki László történészről is megemlékeztek, valamint elhangzott, hogy megújul az ismeretterjesztő lap weboldala is. A Valóság 60 ünnepi konferencia helyszíne az MMA Andrássy úti irodaháza volt.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) folyóirata, a Valóság alapításának 60. évfordulóját ünnepli. A 2018. december 4-én 9.30-tól kezdődő megemlékező ünnepi konferencia helyszíne a Magyar Művészeti Akadémia Irodaháza (Bp. VI. ker., Andrássy út 101.), Rendezvényterem (A épület, 2. emelet), a konferencia támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából újra kiadták a januárban elhunyt Tőkéczki László történész Tisza Istvánról írt kötetét, a könyvet 2018. október 30-án mutatták be Budapesten, a Terror Háza Múzeumban.

NKA MMA MMA