2013. I-VI
 

Az Egyesült Államok világuralomra tör

— Ön az emberi történelem leggyilkosabb korszakának nevezte a XX. századot. A múlt év szeptember 11-én elkövetett terrortámadások és a tömegpusztító fegyverek fenyegető terjedése láttán nem kell a barbárságba való visszahullás még súlyosabb eseteire számítanunk?
— Nem. Habár új századunkban újabb háborúk várhatók, amelyeknek során ismét a polgári személyek fognak a legtöbbet szenvedni, az azonban valószínűtlen, hogy világháború következzen be.
— Szeptember 11-ével nem zárult le egy történelmi korszak?
— Semmi esetre sem, hiszen a terrorizmus korántsem új jelenség. Angliában például már harminc éve gondot okoz az IRA, és Spanyolország is kénytelen együtt élni az ETA bombáival. Az újdonság az, hogy az Egyesült Államokat külföldiek rovására írható, nagy erejű terrortámadások érték, s ez sokkolta a magukat mindenhatónak és minden veszéllyel szemben felvértezettnek tartó amerikaiakat.
— A terrorista mozgalmak többsége jobbára szimbolikus személyeket választ ki célpontként, s nem kíván gátlástalanul gyilkolni. A szeptember 11-én elkövetett terrortámadások kivételek ez alól, miközben a legcsekélyebb mértékben sem módosították a hadászati helyzetet. Az Egyesült Államok továbbra is immúnis a külső támadásokkal szemben.
— A támadásokkal szemben talán igen, de a terrorista merényletekkel szemben korántsem. A merényletek óriási traumát okoztak az amerikaiaknak, s egyúttal mérhetetlenül nagy megaláztatást jelentenek az Egyesült Államok számára, hiszen a megtámadott célpontok gazdasági és katonai hatalmát jelképezik. Az amerikaiak igen érzékenyen reagálnak a megaláztatásokra.
— Nem kell mégis újabb fenyegetésekre számítani, például arra, hogy a terroristák biológiai, vegyi vagy akár atomfegyver birtokába jutnak?
— Az al-Kaida kommandói késekkel kerítették hatalmukba a repülőgépeket. Új minőséget kizárólag a merénylők öngyilkosságra való hajlama képvisel.
— Aki így követ el öngyilkosságot, az vegyi vagy atomfegyver bevetésétől sem riadna vissza.
— Kétségtelen, de mi köze szeptember 11-ének a tömegpusztító fegyverek elterjedéséhez? Az utóbbinak a veszélye már az 1990-es évek eleje óta fennáll, elsősorban azért, mert a hajdani Szovjetunió fegyvertárából származó atomeszközök egy része még mindig nincs lakat alatt. A világ állig fel van fegyverezve.
— Osama Bin Laden atombombát akart szerezni.
— Nem ő az egyetlen, aki szívesen szert tenne atombombára, mégsem csak szeptember 11-e óta aggódunk emiatt.
— A merényletek óta az Egyesült Államok agresszív külpolitikát érvényesít a terroristák potenciális támogatóival szemben.
— A washingtoni politika kibontakozása már a hidegháború lezárultával megkezdődött, s a célja nem más, mint hogy az Egyesült Államok domináns hatalomként érvényesüljön a világban.
— A Szovjetunió összeomlása óta nem az Egyesült Államok az egyetlen szuperhatalom és olyan globális auktoritás, amely ellenőrizni és szabályozni képes a fegyveres konfliktusokat?


1. oldal következő>>

 

 

Név
E-mail

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.
1431 Budapest, Pf. 176.
Tel: 06 1 327-8965
Fax: 06 1 327-8969