Cikkpályázati felhívás doktoranduszok számára

 

A fiatal kutatók jelentik a jövő ígéretét a tudományban és a tudománykommunikációt frissítő munkában. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) ezért ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdet a doktori tanulmányaikat határainkon belül, valamint külföldön jelenleg folytató, tudományos fokozattal még nem rendelkező fiatal kutatóknak. A pályázat tematikus: a kiírók olyan pályamunkákat várnak, amelyek teljes terjedelmükben vagy egy jelentős részükben a körforgásos gazdálkodás, a hulladékhasznosítás, tágabb értelemben pedig a fenntarthatóság témakörével foglalkoznak. A pályázat célja, hogy a doktoranduszok elsősorban saját kutatásaikat, illetve azok tudományos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.

 

A pályázatot három kategóriában lehet benyújtani:

1.) Élet és Tudomány kategória: a pályázók ebben a kategóriában a széles nagyközönség számára írott, figyelemfelkeltő, az Élet és Tudomány stílusában készülő népszerűsítő cikkel pályázhatnak. A cikk terjedelme: 10-12 ezer n (szóközökkel). Ehhez 4-6 színes kép vagy ábra, grafikon, illusztráció is csatolandó.

2.) Természet Világa kategória: a pályázók ebben a kategóriában a természettudományok és a műszaki tudományok iránt érdeklődő olvasók számára írott, figyelemfelkeltő, a Természet Világa stílusában készülő ismeretterjesztő közleménnyel pályázhatnak. A cikk terjedelme: 15-18 ezer n (szóközökkel), amihez 5-7 színes illusztráció vagy magyarázó ábra is csatolandó.

3.) Valóság kategória: a pályázók ebben a kategóriában a társadalomtudományokhoz kapcsolódó, figyelemfelkeltő, a Valóság stílusában készülő cikkel pályázhatnak. A cikk terjedelme: 20-40 ezer n (szóközökkel).

Pályázni csak eredeti, máshol még nem közölt, illetve máshova közlésre be nem küldött, egyszerzős cikkel lehet.

 

A pályaművek elkészítésének segítése érdekében a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat online pályázati felkészítő tájékoztatót tart 2022. november 28-án 15 órától, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, amelyre jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e‑mail‑címen lehet (a tárgymezőben kérjük feltüntetni: TIT–DOSZ pályázati tájékoztató).

A pályaműveket a www.termvil.hu oldalon található pályázati felületre kell feltölteni. A pályázat feltétele az ott található Pályázói adatlap hiánytalan kitöltése.

A pályázatok beérkezési határideje: 2023. január 15.

A pályaműveket a három lap szerkesztősége, a TIT, valamint a DOSZ által felkért zsűri bírálja el.

Mindhárom kategória pályadíjai -- első díj: 100.000 Ft, második díj: 75.000 Ft, harmadik díj: 50.000 Ft.

A zsűri mindhárom kategóriában körforgásos gazdaság különdíj odaítéléséről is dönt, a különdíjasok értékes vásárlási utalványban részesülnek.

A díjazottak számáról a zsűri dönt.

A cikkpályázatot a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatja. A KEHOP-3.1.5-21-2021-00003. sz. projektet támogatta Magyarország Kormánya és az Európai Unió.

A szerkesztőségek a díjazott és a díjazásban nem részesült, de közlésre alkalmas cikkeket – a szerzőikkel egyeztetett szerkesztés után – ellenszolgáltatás nélkül megjelentetik. A pályázat beküldői a pályázaton való részvétellel egyben hozzájárulnak cikkük online közzétételéhez is a lapok internetes változatában.

 

 

 


 

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) ez év őszén ismételten ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdetett a doktori tanulmányaikat határainkon belül, valamint külföldön jelenleg folytató, tudományos fokozattal még nem rendelkező fiatal kutatóknak, hogy saját kutatásaikat, illetve azok tudományos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.

A pályázatra három meghirdetett lapkategóriában összesen 20 pályamű érkezett.

A Valóság kategóriában 7 pályaművel neveztek. A helyezett írások pénzdíjazásban részesülnek.

A díjazottak: I. díj – 100.000 Ft KONTRA RÉKA: Az 1930-as évek Magyarországa egy spanyol diplomata szemével (ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék, Történelemtudományi Doktori Iskola, témavezetők: dr. Szilágyi Ágnes Judit, dr. Zalai Anita)

II. díj – 75.000 Ft LENGYEL EMESE: Egynyári siker: A cirkusz csillaga című revüoperett alakulás- és előadás-története (DE BTK, Média- és Könyvtártudományi Intézet, Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola, témavezető: dr. habil. Keszeg Anna)

III. díj – 50.000 Ft LÉNÁRD BELLA DORINA: A hollywoodi háborús film műfaji átalakulása a XX. század második felében (ELTE BTK Filmtudomány Tanszék, Filozófiatudományi Doktori Iskola, témavezető: dr. Kovács András Bálint)

 

A zsűri dicséretben és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által felajánlott könyvjutalomban részesíti:

KISS MÁRTON: II. Rákóczi Ferenc évfordulóinak iskolai ünnepnapjai a két világháború között (1926–1938) (PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola; PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola, témavezetők: dr. habil. Bene Krisztián, prof. dr. Pap Norbert, dr. habil. Schmidt Andrea)

A díjazottaknak gratulálunk!

Szerkesztőségünk a díjazott és a díjazásban nem részesült, de közlésre alkalmas cikkeket a következő lapszámokban megjelenteti.

 

Tisztelt Előfizetőink!

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1841-ben jött létre a tudományos ismeretek népszerűsítésére, a magyar társadalom tudásszintjének emelésére. Ennek szolgálatában indította el a Társulat sok évtizede ismeretterjesztő folyóiratait, melyek nélkülözhetetlenné váltak az utóbbi fél évszázad iskolai oktatásában, a tudományos igényű, korszerű ismeretközlésben. A természettudományi és társadalomtudományi tudás terjesztése céljából, mindent megteszünk annak érdekében, hogy lapjaink minél szélesebb közönséghez és minél kedvezőbb áron jussanak el. Ezt szolgálja 2022. évi akciónk, melynek keretén belül a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által kiadott lapok – az Élet és Tudomány, a Természet Világa és a Valóság – együtt kedvezményesen fizethetők elő. Célunk, hogy Előfizetőink minél kisebb ráfordítással jussanak hozzá a tudomány legújabb eredményeihez, több lap együttes előfizetése csökkenti az Önök eddigi költségeit.

A következő előfizetői csomagokat ajánljuk:

Élet és Tudomány, Természet Világa és Valóság együttes előfizetés:

Egy évre: 39 960 Ft helyett 28 080 Ft

Fél évre: 20 760 Ft helyett 14 850 Ft

Élet és Tudomány és Természet Világa együttes előfizetés:

Egy évre: 30 240 Ft helyett 22 680 Ft

Fél évre: 15 900 Ft helyett 12 240 Ft

Élet és Tudomány és Valóság együttes előfizetés:

Egy évre: 30 240 Ft helyett 22 680 Ft

Fél évre: 15 660 Ft helyett 12 240 Ft

Természet Világa és Valóság együttes előfizetés:

Egy évre: 19 440 Ft helyett 12 960 Ft

Fél évre: 9960 Ft helyett 6840 Ft

 

Akciónk a 2022. évre szóló, egyéves és féléves előfizetésekre érvényes!

A Valóság előfizetése egy évre: 9720 Ft; fél évre: 4860 Ft.

A TIT-lapok előfizethetők a Magyar Posta Zrt.-nél:

  • személyesen a postahelyeken és a kézbesítőnél
  • telefonon: +36-1-767-8262
  • e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • interneten: eshop.posta.hu
  • levélben: MP Zrt., 1900 Budapest

 

 

  1. december 8-án – az MTVA Kunigunda utcai székházában – immáron negyedik alkalommal adták át – a közmédia elismeréseinek egyikeként – a Tőkéczki László-díjat, amelyet kiemelkedő közszolgálati ismeretterjesztői szakmai médiamunkáért ítél oda a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.

A díjjal a Széchenyi-díjas történész, folyóiratunk néhai főszerkesztője, a Duna Televízió alapító kurátorának emléke előtt tisztelegnek.

A Tőkéczki László-díj 2021. évi díjazottja Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók rádió műsorvezetője.

A korábbi díjazottak voltak:

2020-ban dr. Grétsy László CSc., ny. főiskolai tanár, nyelvész, nyelvművelő; 

2019-ben Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika producer, természetfilmes-alkotó házaspár; 

2018-ban Keresztes Ilona, a Kossuth rádió szerkesztője.

A Tőkéczki László-díj Kuratóriumának tagjai:

2018-ban Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója; 2019-tól Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója; továbbá 2018-tól Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint Kucsera Tamás Gergely, a Valóság főszerkesztője.

NKA MNB PADME METU